Autismekroken

Foreldre til barn med autisme

Tematavle

 


Dette er et kommunikasjonsverktøy for barn som kan si enkle setninger. Vi jobbet med denne når vi skulle utvide lengden på setningene og at ordene kom i riktig rekkefølge. For at barnet skal ha lyst til å snakke ,ja da må vi jo snakke om det barnet er interessert i!
På denne tavla har vi valgt tre kategorier som Lise ville snakke om. Når barnet går lei og gjerne helst litt før så bytter vi ut en av kategoriene. Det er viktig og ikke bytte ut flere på en gang. Her har vi valgt ”vår” ”Karsten og Petra på vinterferie” og ”Merano”. Under temakortene ligger det spørsmål til temaet slik at det blir lett å prate om.
Jeg bruker ”Merano” som eksempel. Vi hadde vært på sirkuset og det var en stor opplevelse for Lise. Vi hadde også kjøpt et sirkus blad for da var det enklere å prate om det i etterkant. Disse bladene er ganske dyre .Jeg fant ut at man kan finne mye info ved å søke på sirkusets nettside.

tematavle

Her er spørsmålene vi laget: Hva er Merano?
Hva slags dyr fins der?
Hva gjorde klovnene?
Hva gjorde hundene?
Fortell om de som sjonglerte?

Denne tavla lagde jeg til barnehagen. Jeg lagde tre tema som de seinere byttet ut. Det er viktig at barnet får være med å bestemme på trening! Her var det Lise som valgte hvilket tema de skulle snakke om først. Det er selvfølgelig mulig å lage en forenklet utgave av tavla. Her er et eksempel med enkelt ord:

Vi kan fortsatt bruke sirkus Merano, men i stedet for å stille spørsmål kan vi heller si annen hvert ord om tingene vi så på sirkus. Det er også mulig å lime på et bilde av sirkus i stedet for bare tekst. Min erfaring er at det er viktig med en hvis balanse i treningen. Det er derfor i de fleste tilfeller bedre å si ordene annen hver gang i stedet for at barnet skal gjøre hele jobben. På denne måten vil barnet også få nye ideer til neste treningsøkt og det lærer å vente på tur! Her er noen sirkus ord: sand, klovn, musikk, hund, katt, elefant, dromedar, telt, benker, lyskaster, rare bukser, trommer, trampoline, balansere, hoppe osv.

Det er viktig at tavla appellerer til barnet utseendemessig. Jeg kjøpte en magnettavle etter Lises smak .Det er ikke sikkert ditt barn liker blomster og sommerfugler!

 

symbol