Autismekroken

Foreldre til barn med autisme

Tips for en bedre jul

 

jul

Hvordan barn reagerer på julen er selvfølgelig svært forskjellig. Det er allikevel ikke å putte under en stol at hvis rutiner og det å ha oversikt over ting er viktig for deg, ja så blir det vanskelig! Det er mange jule forberedelser både hjemme og i barnehage/skole. Mange av de faste rutinene blir brutt og for mange er det vanskelig å forholde seg til at han får mange pakker som han ikke vet innholdet av.


Jeg synes at julen faktisk er for barna og da må vi tilpasse feiringen til deres behov. Det kan være vanskelig å gjøre noe med hvordan barnehage/skole legger løpet, men hjemme kan vi feire jul på vår egen måte :)


Her kommer noen av mine tanker:
*Vi skal jo gjerne gjøre en del ting før jul som vi ikke pleier å gjøre, kjøpe julegaver, bake julebakst, pynte huset osv. Hva med å lage en annerledes julekalender? Tegn opp alle dagene i desember(eller før om dere starter tidligere) skriv inn/tegn hva som skal skje når. Snakk om det med barnet, gi han oversikt! Det er også viktig å finne ut av hva nettopp ditt barn synes er vanskeligst.

*Hvis dere skal ha julekalender, hva med å la være å pakke inn gavene? Kanskje barnet selv kan være med å bestemme hva det vil ha i kalenderen?
*For noen er lyden av kjøkkenmaskiner alt for høy, hva med å bruke hørselsvern? Kanskje barnet har glede av å være med å bake hvis du kan ta bort det som er vanskelig?

*Det å vite at en får masse gaver, men ikke vet om en får det en ønsker seg kan være belastende. Jeg vet om en gutt som ble syk hver julaften fordi spenningen ble for mye! Må julegaver være hemmelige fram til julaften bare fordi vi er lært opp til at sånn er det bare? Hva med å snakke med barnet hva det ønsker seg og så kjøpe julegavene sammen? Du kan jo fortsatt pakke dem inn, men du slipper at barnet blir stresset fordi nå vet han at han får noe av det han ønsket seg.

*Vi feirer jo ofte jul sammen med familie. Dessverre er det mange som ikke er så veldig forståelsesfulle for at våre barn er litt annerledes. Hvis du følger punktet over så går det kanskje greit at han ikke vet at det er sokker i gaven fra tante Åse fordi han vet om de ”viktige” tingene? Skal en feire jul borte , kan det kanskje være lurt å snakke med de du skal til, slik at barnet kan ha mulighet til å trekke seg litt tilbake hvis det skulle bli for mye?

*Så var det julenissen da! Jeg vet ikke hvor mange med autisme som synes det er stressende at julenissen kommer. Jeg vet om mange vanlige barn som er redd han og begynner å gråte !Er det krise å forbrede barnet på at det faktisk bare er onkel Kåre som har kledd seg ut? Hvis det er flere barn som kommer så må en selvsagt snakke om dette på forhånd så resten kan fortsette å leve i ”troen” på han.

Jeg håper at noen av tipsene kan være til hjelp for deg, god jul!

autisme symbol